09.06.2017r. Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat o stwierdzeniu kolejnych ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce.
Są to dwudzieste szóste, dwudzieste siódme i dwudzieste ósme ognisko choroby u świń domowych od początku występowania ASF w Polsce (tj. od 17 lutego 2014 r.), a trzecie, czwarte i piąte w bieżącym roku. ASF stwierdzono na podstawie wyników badań otrzymanych dnia 9 czerwca 2017 r. z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF, tj.
Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, w gospodarstwach, w których utrzymywano:
- 4 świń, położonym w gminie Leśna Podlaska, w powiecie bialskim, w woj. lubelskim
- 2 świnie, położonym w gminie Mielnik, w powiecie siemiatyckim, w woj. podlaskim.
- 11 świń, położonym w gminie Janów Podlaski , w powiecie bialskim,w woj. lubelskim.
Wszystkie gospodarstwa są położone w obszarach zagrożenia (obszary określone w części III załącznika do decyzji KE 2014/709/UE).W gospodarstwach, w których wyznaczono ogniska ASF, wdrożone zostały procedury związane z likwidacją choroby. Komunikat na temat nowych ognisk afrykańskiego pomoru świń zelektryzował całą branżę. Nie dziwi zbytnio lokalizacja kolejnych zachorowań: w tych regionach od wielu miesięcy regularnie znajdowane są dziki zarażone afrykańskim pomorem świń, a teren obu gmin zakwalifikowany jest do tzw. strefy niebieskiej, czyli obszaru zagrożenia. Nie oznacza to jednak, że producenci świń z innych regionów kraju mogą spać spokojnie.
Afrykański Pomór Świń może pojawić się w dowolnym miejscu kraju. Zadaniem producentów jest zatem zabezpieczenie produkcji przed dostępem wirusa. Przypominamy zatem najważniejsze zasady ochrony stad świń przed zarażeniem afrykańskim pomorem świń.
1. Należy kategorycznie wystrzegać się zakupu zwierząt z nieznanego źródła, nieoznakowanych i nie posiadających stosownego świadectwa weterynaryjnego. Może się zdarzyć że takie zwierzęta będą nam oferowane w okazyjnej cenie, fakt ten powinien wzmóc naszą czujność. To właśnie zakup zwierząt niewiadomego pochodzenia, był jedną z dwóch głównych przyczyn wystąpienia fali ognisk ASF w sierpniu i wrześniu zeszłego roku.
2. Nie wykorzystywać w gospodarstwach resztek kuchennych do skarmiania, tzw. zlewek. Wirus ASF jest bardzo odporny na działanie czynników środowiska, jeżeli w wspomnianych odpadach znajdą się resztki mięsa chorego dzika, bez wątpienia dojdzie do zakażenia.
3. Zabezpieczenie obiektów w których przebywają świnie, jak i magazynów pasz, ściółki przed dostępem dzików. Niezbędne do tego jest szczelne ogrodzenie gospodarstwa. Okna obiektu powinny być zabezpieczone siatką, która uniemożliwi celowe wrzucenie do pomieszczeń fragmentów chorych zwierząt.
4. Kategorycznie nie należy prowadzić wolnowybiegowego chowu świń.
5. Nie należy stosować słomy lub zielonki z pól na których bytowały dziki.
6. Aby wyeliminować ryzyko wniesienia patogenów na obuwiu czy ubraniu, przed wejściem do chlewni należy umieścić maty dezynfekcyjne, a przed każdym wejściem do obiektu zmienić ubranie.
7. Zakaz wnoszeniem tusz upolowanych dzików, jak i wykorzystywanego w polowaniu sprzętu na teren gospodarstwa. Świnie nie powinny mieć kontaktu z osobami, które w ciągu ostatnich 72 godzin brały udział w polowaniu.
8. Natychmiast zgłaszaj do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wszystkie zdarzenia dotyczące świń. Nie czekaj ustawowych 30 dni!
9. O znalezieniu padłego dzika informuj najbliższego powiatowego lekarza weterynarii lub Biuro Powiatowe ARiMR
Źródło: Internet, DODR Wrocław, ARiMR, Główny Inspektorat Weterynarii